2011. április 10., vasárnap

Akita.

Az Akita a szamurájok kutyája volt, japánban az egészség és a jólét jelképe.
Csak akkor ugat, ha jó oka van rá. Természeténél fogva védi az otthont, nem is szabad kiképeztetni házőrzésre! Akiket vendégként üdvözöl, amikor a gazda otthon van, nem biztos, hogy szívesen lát, amikor nincs otthon senki. A kaput érdemes mindig zárva tartani.
Póráz nélkül csak védett, zárt területen szabad sétáltatni, a helyi törvények, eb-rendelet betartásával. Azonos nemű kutyákkal szemben az Akiták agresszívek lehetnek, viszont ellentétes nemű kutyákkal általában békésen élnek együtt, bár némely Akiták egyetlen kutyaként szeretnek élni.
Ha valaki több állatot, kutyát tart, biztosítson az Akita számára külön etető - és esetleg itató - edényt. Ügyelni kell, hogy amíg az Akita nem fogyasztja el az ételét, más állat, gyerek, vagy idegen ne mehessen a közelébe.
Azok az Akiták, amelyek nem gyerekek közelében nőttek fel, nem mindig tűrik meg azokat. Szeretik a gazdi saját gyerekeit, de idegen gyerekekkel szemben bizalmatlanok. Nem ildomos Akitát egyedül, felügyelet nélkül hagyni gyerekkel, még akkor sem, ha látszólag minden gyereket szeret. Az Akiták nem szeretik, ha cukkolják őket. Egyes gyerekek - és felnőttek - nem bánnak kedvesen az állatokkal, őket távol kell tartani az Akitától, melynek nagy mérete és vadász ösztöne veszélyeztetheti a biztonságukat.
Az Akitával nem érdemes farkas-szemet nézni, kiváltképp, ha az ember feje nincs magasabban, mint az Akita szeme. Idegenek ne öleljék meg, ne bizalmaskodjanak vele, e helyzetek agresszivitást válthatnak ki az Akitából.
A gazda családja számára az ő falkája! Időnként kihívást jelenthet a gazdának a vezető szerep megtartása. A fegyelmezés - nem verés! - formája a renitens viselkedés észlelése után azonnali, határozott tarkórázás, de gyakran elég az erőteljes szóbeli tiltó parancs is.
Az Akitát engedelmességre a gazdának kell megtanítani és nem szabad kiképző iskolába küldeni! Az engedelmességre nevelés erős összetartozást eredményez az Akitával. Nem szabad elfelejteni, hogy az Akiták rendkívül intelligensek, és mivel gyorsan tanulnak, hamar kezdenek el unatkozni is. Hatásosabbak a rövid kiképzési periódusok. Az Akiták rendkívül makacsak, és amikor már unják a gyakoroltatni kívánt mozdulatsorokat, némelykor egyszerűen elsétálnak. Ha valamelyik kiképzési módszer nem válik be, érdemes kipróbálni egy újabbat, olyat, amely legjobban illik a temperamentumához.
Az Akiták is kutyák, így ők sem rendelkeznek olyan rövid távú memóriával, mint az ember. Nem szabad órákkal a csínytevést követően fegyelmezni, mert nem képes kapcsolatba hozni a fegyelmezést azzal az incidenssel, amely esetleg jóval korábban történt. A fegyelmezéskor nem szabad a gazdának magához hívni a kutyát, mert ez arra ösztönzi, hogy a későbbiekben ne menjen a gazdihoz, ha hívja. Fegyelmezés során ne használja a kutya nevét! Arra kell törekedni, hogy az Akita a hívó-nevét a szeretettel, törődéssel, ne pedig a büntetéssel hozza kapcsolatba. A "gyere" parancs nagyon fontos, és egy napon életmentő lehet a kutya számára. Amikor az Akita gazdája hívó szavára a gazdájához megy, mindig szeretettel meg kell jutalmazni, dicsérni.
Az Akiták egyes alkalmakkor beszélnek! Olykor csak saját maguk szórakoztatására moroghatnak, motyoghatnak. Sok Akita "woo"-zik, amikor üdvözli gazdáját, vagy másokat, akiket szeret. Ezt az eleinte szokatlan hangot nem szabad morgásnak vélni, bár nem is hangzik ijesztően. Az Akita "woo"-ja kedves, aranyos megnyilvánulása hűségének, szeretetének. A legtöbb Akita szívesen cipel tárgyakat a szájában, ideértve a gazda kezét és csuklóját is. Csuklóján fogva vezeti a gazdit a kapuhoz, hogy sétálni menjenek, vagy a kekszes szekrényhez egy kis nassolás reményében.
Az Akiták rendkívül családcentrikusak és nem boldogok, ha családjuktól elkülönülten élnek. Ha egyedül marad a kertben, hiányozni fog egy társ és az unalom negatív magatartást eredményezhet.

Előnyei

* Erős és bátor
* Könnyen képezhető
* Elsőrangú házőrző
* Sokoldalú vadász és apportőr
* Jó temperamentumú
* Intelligens
* Nagyon hűséges, de csak gazdájához
* Feleslegesen nem ugat



2 megjegyzés:

  1. hat ezt vegig nem olvasom:P
    de jo eletfilozofia, ugy elni mint egy kutya
    Doroooooooo:D tssss:D

    VálaszTörlés
  2. :)) nem. én ilyen kutyát akarok!
    beleszerettem. eldöntöttem kész. :D
    :x

    VálaszTörlés